Opleiding Bestuurssecretaresse bij gemeenten en provincies

HBO-niveau SMI Certificaat

Versterk jezelf door relevante kennis en vaardigheden

 • Krijg de juiste inzichten in de publieke sector om je werk optimaal uit te voeren
 • Scherp je vaardigheden aan: notuleren, effectief beïnvloeden en digitaal werken
 • Verstevig je positie binnen het complexe bestuurlijke speelveld
 • Weet hoe je efficiënt handelt in allerlei (urgente) situaties en bijbehorende risico's
 • Focus op inhoudelijke bestuurskennis? Bekijk de opleiding Bestuurskunde voor de secretaresse
Jammer zeg, dit heeft al plaatsgevonden.

"Een volgende editie is nog niet bekend. Bel ons even, dan kunnen we je meteen vertellen wat de laatste stand van zaken is.
En goed nieuws: wellicht hebben we een nieuwe opleiding ontwikkeld die nog beter bij je past!
Help jezelf in je zoektocht naar de ideale opleiding: maak direct gebruik van ons gratis opleidingsadvies via chat, email of telefoon."

De drie leerdoelen van de opleiding Bestuurssecretaresse

Werk je als managementondersteuner bij een gemeentelijke organisatie of de provincie? En merk je dat je inhoudelijke kennis en alledaagse vaardigheden mist om je werk optimaal uit te voeren? Tijdens deze 4-daagse opleiding Bestuurssecretaresse krijg je de juiste waardevolle inzichten en kennis van onze ervaren docenten en wissel je ervaring uit met vakgenoten.

1. Inzicht in de publieke sector

Als managementondersteuner binnen een politiek-bestuurlijke omgeving bevind je je in een spanningsveld van interesses, verwachtingen, eisen en belangen van burgers, politici, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Meer inzicht in de achtergrond van dit spanningsveld helpt je verder.

2. Vergroot je praktische kennis en vaardigheden

Als je verder in je loopbaan als ondersteuner wil komen, wil je ook weten met welke notulen je de juiste tone of voice bereikt. Je wil digitaal denken en oplossingen aandragen als adviseur en aanjager richting collega’s en het management.

3. Versterk je positie binnen het speelveld

Je communiceert met veel verschillende partijen: burgers, collega’s en leidinggevenden maar ook de burgemeester en raadsleden. Voor een managementondersteuner in de publieke sector is het belangrijk maar lastig om je positie te bepalen binnen het speelveld met een complexe bestuurlijke context. Je ontwikkelt gespreksvaardigheden en een proactieve houding.

 

In 4 dagen vergroot je jouw inhoudelijke kennis en inzicht in:

 • Hoe de ambtelijke organisatie in elkaar zit: wat is de plaats van de gemeente en provincie in het staatsstelsel?
 • De politiek-bestuurlijke verhoudingen en ben je in staat om de urgentie van situaties en de daarbij behorende risico’s in te schatten en daarnaar te handelen in termen van prioriteit en efficiency
 • Het digitale werken
 • Notuleren in een politiek-bestuurlijke omgeving
 • Effectief beïnvloeden

 

Inclusief certificaat en studiepunten voor het SMI Degree

Aan het einde van de opleiding ontvang je een certificaat van Secretary Management Institute. Omdat je werkt aan jouw persoonlijke ontwikkeling, belonen wij dat daarnaast met 8 studiepunten.

Bij 12 studiepunten heb je recht op het SMI Assistant Degree. Bij 24 studiepunten heb je recht op het SMI Top Assistant Degree en bij 40 studiepunten ontvang je het SMI Excellent Assistant Degree. Met deze certificaten maak jij jouw ervaring zichtbaar: erg interessant voor jouw organisatie en CV! Meer informatie over studiepunten en het SMI Degree

 

Zo overtuig je jouw manager

Twijfel je of jouw manager wel goedkeuring kan/wil geven voor deze opleiding? Misschien denk je dat er geen budget (meer) beschikbaar is? Of vraag je je af of jouw opleidingsbehoefte wel groot genoeg is? Hierover kunnen we heel duidelijk zijn: dat zijn aannames die je nu tegenhouden. Je bekijkt deze opleiding niet voor niets: jij wilt jezelf ontwikkelen, dus ga ervoor!

Wij helpen je om de drempel richting jouw manager weg te nemen. In dit blog geven we je 10 tips waarmee je je goed voorbereidt op het gesprek met jouw manager. Ook maak je jouw persoonlijke opleidingsvoorstel. Jouw manager móet daarna wel overtuigd zijn.

Programma van de opleiding Bestuurssecretaresse

Ondersteund door online leeromgeving

Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van 'Mijn Online Leeromgeving'. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video's, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. Mijn Online Leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om jouw profiel aan te maken.

Naar Mijn Online Leeromgeving
 online leeromgeving
tab-content voor product recensies.

Houd mij op de hoogte

Houd mij op de hoogte

 • 1
 • 2

Privacy policy

Persoonlijk Opleidingsadvies

Wil je meer informatie of advies waar je écht iets aan hebt? Onze opleidingsadviseur helpt je graag.

Marjan Muller:
Telefoon:
040 - 2 974 947
Mobiel:
06 - 10 352 606

SMI opleidingen

Sinds 1991
33.000+ cursisten
Docenten uit Praktijk
SMI Diploma
Beoordeeld met een 8,9