Opleiding Bestuurssecretaresse bij gemeenten en provincies

HBO-niveau SMI Certificaat 8 studiepunten
Type:
4-daagse opleiding
Startdatum:
16 april 2024
Locatie:
La Vie Utrecht
Vorm:
Hybride programma

Versterk jezelf door relevante kennis en vaardigheden

 • Krijg de juiste inzichten in de publieke sector om je werk optimaal uit te voeren
 • Scherp je vaardigheden aan: notuleren, effectief beïnvloeden en digitaal werken
 • Verstevig je positie binnen het complexe bestuurlijke speelveld
 • Weet hoe je efficiënt handelt in allerlei (urgente) situaties en bijbehorende risico's
 • Focus op inhoudelijke bestuurskennis? Bekijk de opleiding Bestuurskunde voor de secretaresse

De drie leerdoelen van de opleiding Bestuurssecretaresse

Werk je als managementondersteuner bij een gemeentelijke organisatie of de provincie? En merk je dat je inhoudelijke kennis en alledaagse vaardigheden mist om je werk optimaal uit te voeren? Tijdens deze 4-daagse opleiding Bestuurssecretaresse krijg je de juiste waardevolle inzichten en kennis van onze ervaren docenten en wissel je ervaring uit met vakgenoten.

1. Inzicht in de publieke sector

Als managementondersteuner binnen een politiek-bestuurlijke omgeving bevind je je in een spanningsveld van interesses, verwachtingen, eisen en belangen van burgers, politici, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Meer inzicht in de achtergrond van dit spanningsveld helpt je verder.

2. Vergroot je praktische kennis en vaardigheden

Als je verder in je loopbaan als ondersteuner wil komen, wil je ook weten met welke notulen je de juiste tone of voice bereikt. Je wil digitaal denken en oplossingen aandragen als adviseur en aanjager richting collega’s en het management.

3. Versterk je positie binnen het speelveld

Je communiceert met veel verschillende partijen: burgers, collega’s en leidinggevenden maar ook de burgemeester en raadsleden. Voor een managementondersteuner in de publieke sector is het belangrijk maar lastig om je positie te bepalen binnen het speelveld met een complexe bestuurlijke context. Je ontwikkelt gespreksvaardigheden en een proactieve houding.

 

In 4 dagen vergroot je jouw inhoudelijke kennis en inzicht in:

 • Hoe de ambtelijke organisatie in elkaar zit: wat is de plaats van de gemeente en provincie in het staatsstelsel?
 • De politiek-bestuurlijke verhoudingen en ben je in staat om de urgentie van situaties en de daarbij behorende risico’s in te schatten en daarnaar te handelen in termen van prioriteit en efficiency
 • Het digitale werken
 • Notuleren in een politiek-bestuurlijke omgeving
 • Effectief beïnvloeden

 

Inclusief certificaat en studiepunten voor het SMI Degree

Aan het einde van de opleiding ontvang je een certificaat van Secretary Management Institute. Omdat je werkt aan jouw persoonlijke ontwikkeling, belonen wij dat daarnaast met 8 studiepunten.

Bij 12 studiepunten heb je recht op het SMI Assistant Degree. Bij 24 studiepunten heb je recht op het SMI Top Assistant Degree en bij 40 studiepunten ontvang je het SMI Excellent Assistant Degree. Met deze certificaten maak jij jouw ervaring zichtbaar: erg interessant voor jouw organisatie en CV! Meer informatie over studiepunten en het SMI Degree

 

Zo overtuig je jouw manager

Twijfel je of jouw manager wel goedkeuring kan/wil geven voor deze opleiding? Misschien denk je dat er geen budget (meer) beschikbaar is? Of vraag je je af of jouw opleidingsbehoefte wel groot genoeg is? Hierover kunnen we heel duidelijk zijn: dat zijn aannames die je nu tegenhouden. Je bekijkt deze opleiding niet voor niets: jij wilt jezelf ontwikkelen, dus ga ervoor!

Wij helpen je om de drempel richting jouw manager weg te nemen. In dit blog geven we je 10 tips waarmee je je goed voorbereidt op het gesprek met jouw manager. Ook maak je jouw persoonlijke opleidingsvoorstel. Jouw manager móet daarna wel overtuigd zijn.

Programma van de opleiding Bestuurssecretaresse

Jouw docenten

img-Guus Koemans

Guus Koemans

Guus is ervaren docent ondernemerschap in het hoger onderwijs. Daarnaast is hij onafhankelijk adviseur, interim- & projectmanager en coach voor ondernemers en bestuurders. Over corporate governance put hij uit zijn kennis en ervaringen met commissarissen en toezichthouders. Zowel in de profit als de non-profit sector. In de rol van mede-bestuurder, in de rol van adviseur en vanuit zijn eigen functioneren als toezichthouder. In de afgelopen 20 jaar ondersteunde en professionaliseerde hij talrijke grote en kleine organisaties. Ondernemingen waar je het vak kan proeven, helpt hij om nieuwe resultaten te boeken en belangrijke veranderingen door te voeren. Bij vraagstukken die er toe doen. Waar passie en vakmanschap verbonden worden met resultaat.

img-Ellis Buis

Ellis Buis

Auteur, schrijftrainer, schrijfcoach en eigenaar

Ellis heeft haar sporen verdiend in de marketingcommunicatie. Eerst als communicatieadviseur, later als tekstschrijver, redacteur en schrijftrainer. Ze is auteur van een aantal boeken over zakelijk schrijven, waaronder de ‘Gereedschapskist Aantrekkelijk Formuleren’, ‘Verleid je lezer online’ en ‘Noteer jij dit even?’. Ellis verzorgt trainingen over creatief schrijven, online schrijven, adviesteksten en notulen. Haar enthousiasme voor prettig leesbare teksten is aanstekelijk. Ze kan je als geen ander leren hoe je zakelijke tekst krachtiger maakt.

img-Sicco de Ree

Sicco de Ree

Trainer in toekomst secretaressevak

Inspireren, motiveren, enthousiasmeren en servicegericht denken zijn kreten die perfect bij Sicco passen. Zijn specialisatie ligt op de toekomst van werk en dan in het bijzonder voor het secretariële vak. Hij verzorgt veel trainingen voor secretaresses. Nut en noodzaak moeten altijd centraal staan en duidelijk zijn. Daarnaast willen secretaresses graag praktische handvatten. ‘Aan de slag’ in plaats van alleen ‘weten’. Deze balans is altijd terug te vinden in zijn lesmateriaal.

Algemene Informatie

De klassikale dagen van deze 4-daagse Cursus/Training vinden plaats bij La Vie Utrecht te Utrecht.
Tijdens jouw hele leertraject word je ondersteund door Mijn Online Leeromgeving.

La Vie Utrecht
St Jacobsstraat 61
3511 BP
Utrecht
Route beschrijving
tel: 030-2340088

Dag Datum Tijd Locatie
Dag 1 16 april 2024 09:30 - 17:00 La Vie Utrecht
Dag 2 7 mei 2024 09:30 - 17:00 La Vie Utrecht
Dag 3-online 28 mei 2024 09:30 - 13:00 online
Dag 4-online 11 juni 2024 09:30 - 13:00 online
Dag 5 25 juni 2024 09:30 - 17:00 La Vie Utrecht
Komt de datum niet goed uit?
Wij verzorgen jaarlijks meerdere edities. Bel Marjan Muller voor de mogelijkheden.
Telefoon: 040 - 2 974 947

Jouw investering

De investering voor deze 4-daagse Cursus/Training bedraagt € 3399,00,- (excl. btw) per persoon.
Dit bedrag is inclusief koffie, thee en lunch op klassikale dagen en toegang tot de online leeromgeving.

Studiepunten voor het SMI Degree

Opleiding Bestuurssecretaresse bij gemeenten en provincies levert je 8 studiepunten op.
Al vanaf 12 studiepunten heb je de kans om zelf een van de drie opeenvolgende SMI Degrees aan te vragen.
Want als je jezelf ontwikkelt, wil je ook dat deze ervaring zichtbaar wordt op jouw CV. Om aan te tonen dat je deze 4-daagse Cursus/Training succesvol hebt afgerond, krijg je van ons het certificaat van deelname met daarop het aantal behaalde studiepunten

 • SMI-punten 8

Ondersteund door online leeromgeving

Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van 'Mijn Online Leeromgeving'. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video's, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. Mijn Online Leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om jouw profiel aan te maken.

Naar Mijn Online Leeromgeving
 online leeromgeving
tab-content voor product recensies.

Download de brochure

voor een compleet overzicht van het programma.

Download de brochure

voor een compleet overzicht van het programma.

 • 1
 • 2

Privacy policy

Startdatum:
16 april 2024
Prijs:
€ 3399,- excl. BTW
Schrijf je nu in Reserveer mijn plek

Persoonlijk Opleidingsadvies

Wil je meer informatie of advies waar je écht iets aan hebt? Onze opleidingsadviseur helpt je graag.

Marjan Muller:
Telefoon:
040 - 2 974 947
Mobiel:
06 - 10 352 606

SMI opleidingen

Sinds 1991
33.000+ cursisten
Docenten uit Praktijk
SMI Diploma
Beoordeeld met een 8,9