Opleiding Corporate Governance voor de assistant

HBO-niveau SMI Diploma 10 studiepunten
Type:
5-daagse opleiding
Startdatum:
26 september 2024
Locatie:
La Vie Utrecht
Vorm:
Klassikaal programma

Versterk jouw adviesrol richting verschillende besturen

 • Ondersteun CvB, RvC en andere besturen optimaal
 • Weet hoe je omgaat met je spagaatrol op corporate niveau
 • Verstrek de juiste informatie zodat efficiënt besluiten genomen worden
 • Ethische dilemma's, vakjargon en wet- en regelgeving
 • Zeer praktische opleiding; maak de vertaalslag naar jouw dagelijkse praktijk
Volop handvatten om meteen te professionaliseren

"Er is genoeg ruimte om met vakgenoten, die vaak een eenzame plek in hun organisatie hebben, ervaringen uit te wisselen, te sparren en elkaar uit te dagen. De manier waarop Guus dit prikkelt én ondersteunt, vind ik echt subliem. Het maakt dat ik met plezier naar de les ga.

Corporate Governance: versterk jouw adviesrol richting verschillende besturen

Werken voor verschillende besturen met verschillende belangen vraagt gedegen inzicht in Corporate Governance. Het is belangrijk dat jij de onderlinge verhoudingen kent, weet hoe je omgaat met ethiek, wet- en regelgeving en naar wie je op welk moment het beste kan luisteren.

De opleiding gaat een stapje verder; het is een stevig traject om jou te helpen in jouw professionaliteit als adviseur van bestuurder, bestuurssecretaris of Raad van Toezicht. Jouw professionele vaardigheden worden sterk ontwikkeld.

Doel van de opleiding Corporate Governance: versterk jouw adviesrol richting de verschillende besturen. Je kent de onderlinge verhoudingen en weet wat jouw rol daarin is. Je zit beter in ‘het spel’. Je praat mee op corporate niveau en je past de wet- en regelgeving in de juiste context toe. Jouw tijdens de opleiding opgedane kennis wordt omgezet in direct handelen. Lees ook: Corporate governance, een opleiding die je aan het denken zet.

 

De opleiding Corporate Governance is opgebouwd uit 5 pijlers:

 • Kennisverdieping: de theorie is afgeleid uit het boek: Grondslagen van Corporate Governance.
 • Praktijk: hoe werkt het in jouw organisatie?
 • Opgenomen interview met expert/ervaringsdeskundige: inclusief hun kijk op de relatie naar jouw rol/vakmanschap als ondersteuner
 • Cases: wat is jouw rol in corporate governance
 • Dilemma’s: aanpak, spel & ethiek (blog: Die enorme toeslagenaffaire: hoe blijf je overeind als bestuurssecretaresse?)

Door de 5 pijlers is er een goede balans tussen stevige kennis en je eigen praktijk. Naast inhoud is er voldoende ruimte voor het inbrengen van jouw eigen cases en dilemma’s als ondersteuner. Je leert elke lesdag van elkaar met deze voorbeelden uit de eigen praktijk. Na iedere lesdag ga je het geleerde toepassen in de praktijk.

 

Is deze opleiding iets voor jou?

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor senior ondersteuners die vanuit hun rol richting College van Bestuur, Raad van Toezicht, Raad van Commissarissen en andere besturen regelmatig met Corporate Governance te maken hebben.

Je wilt je kennis en inzicht op dit gebied vergroten. En daarbij de vertaalslag naar je eigen praktijk maken. Je wilt je professionaliseren in je functie en nog steviger in je schoenen staan doordat je weet waarover je praat.

Cursist over de opleiding: 'Leuk, interessant, boeiend en verfrissend. Het belangrijkste leermoment is dat het allemaal niet zo saai en stoffig is als ik had gedacht.' | Lees meer reviews

Wil je weten of de opleiding interessant is voor jou? Twijfel je of het niveau aansluit bij jouw ervaring? Neem contact op met onze opleidingsadviseur Marjan Muller, telefoon: 040-2 974 947 of e-mail: opleidingsadvies@secretary.nl.

 

Inclusief diploma en studiepunten voor het SMI Degree

Aan het einde van de opleiding ontvang je het Diploma Corporate Governance van Secretary Management Institute. Omdat je werkt aan jouw persoonlijke ontwikkeling, belonen wij dat daarnaast met 10 studiepunten.

Bij 12 studiepunten heb je recht op het SMI Assistant Degree. Bij 24 studiepunten heb je recht op het SMI Top Assistant Degree en bij 40 studiepunten ontvang je het SMI Excellent Assistant Degree. Met ieder van deze diploma's maak jij jouw ervaring zichtbaar: erg interessant voor jouw organisatie en CV! Meer informatie over studiepunten en het SMI Degree

 

Zo overtuig je jouw manager!

Twijfel je of jouw manager wel goedkeuring kan/wil geven voor deze opleiding? Misschien denk je dat er geen budget (meer) beschikbaar is? Of vraag je je af of jouw opleidingsbehoefte wel groot genoeg is? Hierover kunnen we heel duidelijk zijn: dat zijn aannames die je nu tegenhouden. Je bekijkt deze opleiding niet voor niets: jij wilt jezelf ontwikkelen, dus ga ervoor!

Wij helpen je om de drempel richting jouw manager weg te nemen. In dit blog geven we je 10 tips waarmee je je goed voorbereidt op het gesprek met jouw manager. Ook maak je jouw persoonlijke opleidingsvoorstel. Jouw manager móet daarna wel overtuigd zijn! 

Programma van de opleiding Corporate Governance

Naast de theorie leer je elke lesdag van elkaar met voorbeelden uit de eigen praktijk, casebespreking en jouw dilemma’s als ondersteuner. Na iedere lesdag ga je het geleerde toepassen in de praktijk.

Jouw docent

img-Guus Koemans

Guus Koemans

Guus is ervaren professional en docent in het hoger onderwijs. Daarnaast is hij onafhankelijk adviseur, interim- & projectmanager en coach voor bestuurders en instellingen binnen de (semi-)overheid. Over bestuurskunde put hij uit zijn kennis en ervaringen met gemeentelijke, provinciale en landelijke overheids- en aan de overheid gelieerde organisaties. In de rol van mede-bestuurder, in de rol van adviseur en vanuit zijn eigen functioneren als toezichthouder.

In de afgelopen 20 jaar professionaliseerde en ondersteunde hij talrijke grote en kleine instellingen. Organisaties waar je het vak kan proeven, helpt hij om nieuwe resultaten te boeken en belangrijke veranderingen door te voeren. Bij vraagstukken die er toe doen. Waar passie en vakmanschap verbonden worden met resultaat.

Algemene Informatie

De klassikale dagen van deze 5-daagse Cursus/Training vinden plaats bij La Vie Utrecht te Utrecht.
Tijdens jouw hele leertraject word je ondersteund door Mijn Online Leeromgeving.

La Vie Utrecht
St Jacobsstraat 61
3511 BP
Utrecht
Route beschrijving
tel: 030-2340088

Dag Datum Tijd Locatie
Dag 1 26 september 2024 09:30 - 17:00 La Vie Utrecht
Dag 2 10 oktober 2024 09:30 - 17:00 La Vie Utrecht
Dag 3 17 oktober 2024 09:30 - 17:00 La Vie Utrecht
Dag 4 28 november 2024 09:30 - 17:00 La Vie Utrecht
Dag 5 12 december 2024 09:30 - 17:00 La Vie Utrecht
Komt de datum niet goed uit?
Wij verzorgen jaarlijks meerdere edities. Bel Marjan Muller voor de mogelijkheden.
Telefoon: 040 - 2 974 947

Jouw investering

De investering voor deze 5-daagse Cursus/Training bedraagt € 4299,00,- (excl. btw) per persoon.
Dit bedrag is inclusief koffie, thee en lunch op klassikale dagen en toegang tot de online leeromgeving.

Studiepunten voor het SMI Degree

Opleiding Corporate Governance voor de assistant levert je 10 studiepunten op.
Al vanaf 12 studiepunten heb je de kans om zelf een van de drie opeenvolgende SMI Degrees aan te vragen.
Want als je jezelf ontwikkelt, wil je ook dat deze ervaring zichtbaar wordt op jouw CV. Om aan te tonen dat je deze 5-daagse Cursus/Training succesvol hebt afgerond, krijg je van ons het certificaat van deelname met daarop het aantal behaalde studiepunten

 • SMI-punten 10

Ondersteund door online leeromgeving

Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van 'Mijn Online Leeromgeving'. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video's, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. Mijn Online Leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om jouw profiel aan te maken.

Naar Mijn Online Leeromgeving
 online leeromgeving

Wat deelnemers zeggen over de opleiding Corporate Governance

 

 • 'Door de theorie vallen veel zaken waar we in de praktijk mee te maken hebben op zijn plaats. Vooral de samenhang van deze zaken wordt goed in beeld gebracht. Daarnaast is de opleiding zeer inspirerend omdat we echt handvatten krijgen om zaken in de praktijk te brengen en te professionaliseren. Je kunt er gelijk iets mee doen! De hands-on mentaliteit van de directiesecretaresse wordt hierdoor op een positieve wijze gevoed.'
 • 'Het geeft me net het steuntje in de rug dat ik de rol die ik zou willen nemen ook best mag nemen.'
 • 'Er is genoeg ruimte om met vakgenoten, die vaak een eenzame plek in hun organisatie hebben, ervaringen uit te wisselen, te sparren en elkaar uit te dagen. De manier waarop Guus dit prikkelt én ondersteunt, vind ik echt subliem. Er zit sowieso veel variatie in de les. Het maakt dat ik met plezier naar de les ga terwijl ik bij het aanmelden dacht dat het een zeer 'stoffige' cursus zou zijn. Verre van dat dus.'

 

 • 'Het was een informatieve, nuttige en waardevolle opleiding. Zeer aan te bevelen. Gezien het kleine aantal deelnemers kon men binnen een 'veilige' omgeving gegevens uitwisselen. We hadden een prettige en competente docent. Prima opleiding.'
 • 'Interessant en energiek.'
 • ’Deze eerste kennismaking met SMI en de opleiding waren boven verwachting. De toepassingsmogelijkheden en de terugkoppeling met de praktijk zowel naar het eigen bedrijf als de kennismaking met de overige bedrijven heb ik zeer gewaardeerd.’

 

 • 'Helder, duidelijk, aanvullend en onderbouwend.'
 • 'Een goede combinatie van kennis opdoen over de Governance Code en leren van elkaar.'
 • 'Met veel plezier en enthousiasme ben ik alle lesdagen naar Utrecht vertrokken. Ondanks dat het taaie stof is, werden de lessen op een leuke manier gebracht door docent Guus Koemans. Theorie en praktijk werden afgewisseld met actie en interactie. Leuk, leerzaam, interessant en zeer herkenbaar en meteen toepasbaar in de werksituatie van iedereen.'

 

 • 'Geeft veel inzicht in onderwerpen die binnen de organisatie spelen.'
 • 'Sluit goed aan bij mijn praktijk.'

Download de brochure

voor een compleet overzicht van het programma.

Download de brochure

voor een compleet overzicht van het programma.

 • 1
 • 2

Privacy policy

Startdatum:
26 september 2024
Prijs:
€ 4299,- excl. btw
Schrijf je nu in Reserveer mijn plek

Persoonlijk Opleidingsadvies

Wil je meer informatie of advies waar je écht iets aan hebt? Onze opleidingsadviseur helpt je graag.

Marjan Muller:
Telefoon:
040 - 2 974 947
Mobiel:
06 - 10 352 606

SMI opleidingen

Sinds 1991
33.000+ cursisten
Docenten uit Praktijk
SMI Diploma
Beoordeeld met een 8,9