Cursus Agile en Scrum voor de managementassistent

Verbeter je manier van werken: snel, slim, wendbaar

 • Speel razendsnel in op veranderingen met efficiëntere werkprocessen
 • Win tijd door kort en cyclisch te werken
 • Praktijkgericht: oefen met een eigen project en zet een scrum project op
 • Vertaal het geleerde directe naar jouw werksituatie
 • Werk blijvend aan verbetering door het geven en ontvangen van feedback
 • Wees een voorbeeld: motiveer je collega's om ook agile te gaan werken
 • Lees het blog: 6 redenen om te starten met agile en scrum

Agile werken: het nieuwe slimme werken

Agile, scrum... er zijn toch ook mooie Nederlandse termen voor? Klopt. Agile en scrum staan voor een moderne werkwijze - kort en cyclisch - om razendsnel in te spelen op onvoorspelbare veranderingen, waarbij je continu bezig bent met het verbeteren van je werk. Kortom: deze werkwijze maakt je wendbaar, flexibel, anticiperend en zelfredzaam... 'Agile werken' is dus één snelle en duidelijke term voor al deze woorden.

Veranderingen zijn het nieuwe normaal. Het is dus ook niet gek dat agile werken met scrum technieken niet meer weg te denken is in de meeste organisaties. Aanpassingsvermogen is niet alleen cruciaal voor je organisatie, maar ook voor jouw toekomst als assistant. Hoe wendbaar denk en werk jij al? Na deze cursus Agile en Scrum voor de managementassistent:

 • verbeter je werkprocessen: je werkt voortaan productiever, klantgerichter, sneller, slimmer én toekomstproof;
 • ga je tijdverspilling tegen in de organisatie;
 • denk je wendbaar en speel je razendsnel in op veranderingen (de agile mindset);
 • pas je scrum toe bij je eigen projecten en faciliteer je scrum meetings;
 • ben je een motiverend voorbeeld voor de rest van de organisatie.

Bekijk het volledige 2-daagse programma

 

 

De voordelen voor jou en je organisatie

Voordelen van deze cursus Agile en Scrum voor jou als assistant:

 • je werkt wendbaar en reageert positief op verandering, wat je toekomstproof maakt;
 • doordat je kort en cyclisch werkt, win je tijd;
 • je werkt blijvend aan verbetering door het geven en ontvangen van feedback.

De voordelen voor je organisatie:

 • de assistent beweegt gemakkelijk mee met veranderingen;
 • de assistent is in staat een rol aan te nemen binnen het scrum team;
 • de assistent is in staat collega’s te motiveren ook agile te gaan werken.

Download de brochure in PDF (tip: dit is handig als je alle informatie overzichtelijk wilt uitprinten) 

 

Inclusief certificaat en studiepunten voor het SMI Degree

Aan het einde van deze cursus Agile en Scrum voor de managementassistent ontvang je het deelnamecertificaat van Secretary Management Institute. Omdat je werkt aan jouw persoonlijke ontwikkeling, belonen wij dat daarnaast met 4 studiepunten.

Bij 12 studiepunten heb je recht op het SMI Assistant Degree. Bij 24 studiepunten heb je recht op het SMI Top Assistant Degree en bij 40 studiepunten ontvang je het SMI Excellent Assistant Degree. Met ieder van deze diploma's maak jij jouw ervaring zichtbaar: erg interessant voor jouw organisatie en CV! Meer informatie over studiepunten en het SMI Degree

 

Zo overtuig je jouw manager!

Twijfel je of jouw manager wel goedkeuring kan/wil geven voor deze agile cursus? Misschien denk je dat er geen budget (meer) beschikbaar is? Of vraag je je af of jouw opleidingsbehoefte wel groot genoeg is? Hierover kunnen we heel duidelijk zijn: dat zijn aannames die je nu tegenhouden. Je bekijkt deze opleiding niet voor niets: jij wilt jezelf ontwikkelen, dus ga ervoor!

Wij helpen je om de drempel richting jouw manager weg te nemen. In dit blog geven we je 10 tips waarmee je je goed voorbereidt op het gesprek met jouw manager. Ook maak je jouw persoonlijke opleidingsvoorstel. Jouw manager móet daarna wel overtuigd zijn!

Programma van de cursus Agile en Scrum voor de managementassistent

Alle dagen vanaf 9.00 uur ontvangst. Vanaf 9.30 uur start programma en dit eindigt om 17.00 uur. Tussendoor is ruimte gereserveerd voor lunch, koffie- en theepauze.

 

» Voorbereidende opdracht: Voor de start van de eerste klassikale lesdag ga je zelfstandig aan de slag met een aantal opdrachten. Dit kost je ongeveer 3 tot 4 uur voorbereidingstijd. Deze voorbereidingsfase sluiten we af met een vragenuurtje met de trainer


Dag 1 (klassikaal)

Continu verbeteren met scrum

Wat is agile en scrum en wat houdt het in voor jouw rol en organisatie? Je leert de agile en en scrum termen begrijpen en plaatsen en leert hoe je de methoden toepast in je huidige rol en in de toekomst.

Agile en scrum termen en technieken

 • Welke teamrol pak jij van nature?
 • Wat is agile?
 • Wat zijn de principes van scrum?
 • Wat is het en hoe werkt scrum?
 • Hoe pas je scrum toe als projectmanagementmethode?

Je gaat een “card game” doorlopen om te ervaren hoe het om op deze manier samen te werken, iteratief te werken en continu te verbeteren door feedback.

De scrum structuur

 • Hoe ziet een scrum cyclus eruit?
 • Hoe start je een eigen scrumproject?

Met behulp van een case ga je je eigen scrumproject opstarten.

Resultaat: je begrijpt wat agile werken inhoud en kent de scrum methode. Je weet hoe je deze methode toepast in de praktijk en hoe je hiermee werkprocessen verbetert. Ook weet je wat het je kan brengen in je huidige functie en in de toekomst. 


»Tussentijdse opdracht: In tweetallen ga je elkaar coachen vanuit de rol van ‘de Scrum master als coach’. Je krijgt coachtools aangereikt om te gebruiken, aangevuld met een vragenuurtje met de trainer 


Dag 2 (interactieve online sessie)

Wendbaar (samen)werken

Een agile mindset is een andere manier van denken en doen; veranderingsgezind zijn. Je leert hoe je meer open kunt staan voor veranderingen en minder snel weerstand voelt. Ook leer welke projecten zich lenen voor scrum en hoe je collega’s enthousiast maakt om ook met scrum te gaan werken.

Mindset en Personal Agility:

 • Agile mindset: een andere manier van denken en doen inventariseren
 • Hoe flexibel werk je zelf?
 • Wat moet jij veranderen om volgens de agile uitgangspunten
  te werken?

Je gaat met een eigen, ingebracht project aan de slag om te oefenen met deze nieuwe scrum projectaanpak. 

Het faciliteren van collega’s op agile werken

 • In welke context werk ik en wat heb ik te doen in mijn (nieuwe) rol?
 • Hoe krijg ik mijn collega’s mee?
 • Hoe sluit je aan bij de cultuur van jouw organisatie?

Resultaat: je hebt kennis van de scrum projectmanagementmethode. Je hebt informatie, tips en adviezen gekregen om zelf aan de slag te gaan met Scrum. Ook heb je ervaren welke mindset nodig is om volgens de agile principes te werken.

 

Jouw docent: Chantelle de Ruijter

  

Sander Hoogendoorn


Vanuit haar motto “Mensen leren meer als ze leren met plezier” en haar creatieve achtergrond maakt ze lesprogramma’s uitdagende werkvormen die uitnodigen om (anders) te doen, te ervaren te experimenterenen daar weer van te leren. Heel agile dus. Chantelle is een energieke trainer en coach die zich al meer dan 20 jaar bezig houdt met de (persoonlijke) ontwikkeling van mensen in organisaties en de toekomst van werk. Ze is gespecialiseerd in: mondelinge communicatie, invloed en interactie, personal branding, agile werken, storytelling en Design Thinking

Algemene informatie van de cursus Agile en Scrum voor de managementassistent

 

Data

Start in 2022:
21 november 2022 | Klassikale dag in La Vie, Utrecht: 9.30 - 17.00 uur (ontvangst vanaf 9.00 uur)*
28 november 2022 | Interactieve online Zoom sessie: 9.00 tot 13.00 uur

* Voor de start van de eerste klassikale lesdag ga je zelfstandig aan de slag met een aantal opdrachten. Dit kost je ongeveer 3 tot 4 uur  voorbereidingstijd. Deze voorbereidingsfase sluiten we af met een vragenuurtje met de trainer. Ook krijg je een opdracht tussen de twee lesdagen in: in tweetallen ga je elkaar coachen vanuit de rol van ‘de Scrum master als coach’. Je krijgt coachtools aangereikt om te gebruiken, wederom aangevuld met een vragenuurtje met de trainer.

Ben je geïnteresseerd in het volgen van deze cursus agile werken, maar komen deze data je niet goed uit? Neem contact op met onze opleidingsadviseur Marjan: 040 - 2 974 947.

 

Locatie van de klassikale les

La Vie Utrecht
St Jacobsstraat 61
3511 BP Utrecht
Tel. 30 234 00 88
Parkeren en bereikbaarheid

 

Jouw investering

De investering voor de 2-daagse cursus Agile en Scrum voor de managementassistent bedraagt € 1.799,- (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie/thee en lunch op de klassikale lesdag. Deze cursus wordt ondersteund door een online leeromgeving.

smaple image

Hybride opzet voor een sterker leerresultaat

Je kunt rekenen op een sterke combinatie van online onderdelen en leren op de leslocatie die samen één geheel vormen en ook op zichzelf een meerwaarde bieden.

De voordelen voor jou:

 • Groter leerrendement door een intensiever leertraject
 • Nog meer afgestemd op jouw praktijk
 • Besparing tijd en meer flexibiliteit

 

Lees meer over de hybride opzet

Ondersteund door online leeromgeving

Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van 'Mijn Online Leeromgeving'. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video's, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. Mijn Online Leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om jouw profiel aan te maken.

 

Naar Mijn Online Leeromgeving
Cursus Agile en Scrum voor de managementassistent


Incompany training

Onze maatschappij verandert snel. Dit heeft grote invloed op jouw rol en die van jouw collega's: jullie zijn management assistent 3.0 geworden. Klopt het dat jij en jouw collega's allemaal grote behoefte hebben aan deze opleiding? Logisch! Een incompany training is dé oplossing. Wij denken graag met je mee, zodat jullie gezamenlijke leerdoelen gerealiseerd worden. In overleg bepalen we een datum en locatie die voor jullie ideaal zijn. Al vele bedrijven gingen je voor!

Voordelen

 • De inhoud van deze opleiding wordt afgestemd op jullie organisatie (herkenbaarheid)
 • Ga met elkaar in gesprek (ook over lastige situaties)
 • De onderlinge betrokkenheid en motivatie stijgen aantoonbaar
 • Er is individuele benadering en ruimte voor persoonlijke vragen
 • Het hele team is in één keer op hetzelfde kennisniveau
 • Planning van de cursus wanneer het jullie uitkomt
 • Lean organisatie? We onderzoeken jullie verbeterpunten voor een zelfsturend secretariaat
 • Mogelijk: individuele coaching on the job om doelen te complementeren

Vragen of meer informatie?

Lees meer over onze incompany trainingen of neem vrijblijvend contact op met

marjan.muller@secretary.nl Incompany Advies

Marjan Muller
Adviseur Incompany Trainingen
Email: marjan.muller@secretary.nl
Telefoon: 040 - 2 974 947 / Mobiel: 06 - 10 352 606

Via onderstaande knop kun je veilig, eenvoudig en snel inschrijven voor deze cursus. Verzeker jezelf van deelname door op de onderstaande button te klikken.

 

Leg je deelname vast!
Cursus Agile en Scrum voor de managementassistent

Download de Brochure

Voor een compleet overzicht van het programma raden wij je aan om de brochure te downloaden. Ter informatie: Cursus Agile en Scrum voor de managementassistent start op 21 & 28 november 2022 in La Vie Utrecht & online!

Heb je een vraag? Neem voor meer informatie contact op met:

Wil je, naast dit event, ook op de hoogte blijven van onze praktische werktips, events en opleidingen op je vakgebied?

Onze privacy-policy

Inlogcode:

Algemene Informatie

Type: 2-daagse cursus
Prijs: €1799,- excl. btw
Datum: 21 & 28 november 2022
Studiepunten: 4
Locatie: La Vie Utrecht & online

Tip: opleidingsadvies

Wil je persoonlijk advies over welke opleiding het best bij je past? Bel of mail Marjan Muller:

Visit link 040 - 2 974 947 / 06 - 10 352 606

Chat direct met mij

Inspiratie door BN'ers

Luister naar hun persoonlijke en zakelijke verhalen in het Beatrix Theater. Tot € 200,- collegakorting!

Nationaal Secretaresse Congres 2022

Incompany training

Deze training op maat voor jouw team of organisatie? Bel of mail:

Visit link 040 - 2 974 947 / 06 - 10 352 606

Marjan Muller

Lees meer over incompany