Opleiding Executive Assistant/PA als strategisch partner

HBO+
Type:
5-daagse opleiding
Startdatum:
12 april 2023
Locatie:
BCN Utrecht CS
Vorm:
Hybride programma

Ontwikkel jezelf en jouw strategische vaardigheden

Neem je rol: word strategisch partner

Je staat je manager bij in strategische zaken die vaak een grote impact hebben op de organisatie. Je speelt continu in op actualiteiten en veranderingen. Op dit niveau ben je zeer zichtbaar in je organisatie en daarbuiten. Iedereen wil wat van je manager en van jou. Door geheimhouding en integriteit is je rol ook vaak eenzaam...

Dit vergt veel van je als mens en het zorgt ervoor dat je vaak onder hoge spanning werkt. Zelfontwikkeling is een must om je scherp te houden en goed in dit sterk veranderende krachtenveld van politiek en strategie te functioneren. Tijdens deze 5-daagse opleiding Executive Assistant/PA op HBO+/academisch niveau leer je krachtig communiceren en vergroot je jouw strategische vaardigheden.

 

Zelfontwikkeling: vergroot jouw strategische vaardigheden

Met zelfontwikkeling lever je altijd en overal de inzet en bijdrage waar jij voor staat. Je gaat correct om met de keuzes die gemaakt worden en de consequenties die daaruit voortvloeien. Het ontwikkelen en versterken van je innerlijke balans is hiervoor belangrijk en een vaak vergeten aspect.

Je gaat door dit personal development program van controle naar regie:

 • Je functioneert correct in een sterk veranderende organisatie
 • Je werkt onder hoge spanning aan de (soms eenzame) top
 • Je bent gelijkwaardig partner door het strategisch inzetten van je verborgen potentieel
 • Je vergroot jouw impact op je omgeving
 • Je zet culture-awareness in op de juiste manier
 • Je buigt weerstand om naar een positieve houding

 

Breid jouw netwerk uit en werk op HBO+/Academisch niveau

Een extra meerwaarde van dit programma is dat je jouw professionele netwerk uitbreidt met vakcollega’s. Van de Executive Assistant wordt verwacht dat ze een breed netwerk heeft van klanten, relaties, collega’s en vakgenoten die ze kan raadplegen voor zakelijke of persoonlijke ontwikkelingsvraagstukken. Je netwerk delen is ook kennis vergroten. Ben je als Executive Assistant voldoende verbindend? Dit is een eigenschap die steeds belangrijker wordt.

Deze opleiding Executive Assistant/PA als strategisch partner is op HBO+/Academisch niveau. Dit betekent dat je o.a. zelfstandig, proactief en initiatiefrijk bent, dat je om kunt gaan met veranderingen en ideeën aandraagt. Je werkt niet voor je manager, maar met je manager.

 

Rode draad: de PP! en OP! formule

Deze PP! (Personal Power) en (Organizational Power) OP! formule is een methodologie ontwikkeld door AIM Consulting Group en is tot stand gekomen in samenwerking met psychologen, wetenschappers en artsen. Hiermee krijg je snel inzicht in jezelf, je mogelijkheden, je beperkende gedachten en andere zaken die je persoonlijke power beïnvloeden.

Andere modellen die aan de orde komen:

 • Circle of leadership van Brian Beacon
 • Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)
 • How to win friends and influence people van Dale Carnegie
 • Emotionele intelligentie van Daniel Goleman
 • Cultural differences in business door Fons Trompenaars

 

Inclusief diploma en studiepunten voor het SMI Degree

Als je voldoet aan de aanwezigheidsnorm (80%) en jouw inzet is optimaal, ontvang je aan het einde van de opleiding het Diploma Executive Assistant/PA als strategisch partner van Secretary Management Institute. Omdat je werkt aan jouw persoonlijke ontwikkeling, belonen wij dat daarnaast met 10 studiepunten.

Bij 12 studiepunten heb je recht op het SMI Assistant Degree. Bij 24 studiepunten heb je recht op het SMI Top Assistant Degree en bij 40 studiepunten ontvang je het SMI Excellent Assistant Degree. Met ieder van deze diploma's maak jij jouw ervaring zichtbaar: erg interessant voor jouw organisatie en CV! Meer informatie over studiepunten en het SMI Degree

 

Is deze opleiding iets voor jou? Enkele criteria voor deelname

De opleiding is ideaal voor (Senior) Executive Assistants en Personal Assistants die op het hoogste niveau werken in een organisatie. In de meeste gevallen is dit voor het C niveau (CEO, CFO etc.), de Raad van Bestuur of de Directie. Het spreekt voor zich dat je 10 jaar werkervaring hebt en/of een HBO vooropleiding. Als je al enige tijd op zoek bent naar een ontwikkeltraject voor jezelf en je wilt in contact komen met gelijkgestemden dan ben je van harte welkom!

We maken gebruik van een screening: voordat je je inschrijft voor de opleiding, ontvang je een aantal screeningsvragen. Jouw screenings-input gebruiken de docent en SMI om te bepalen of de opleiding past bij jouw leerdoelen en niveau.

Heb je vragen of hulp nodig bij het maken van jouw keuze? Neem vrijblijvend contact op met onze opleidingsadviseur Marjan Muller: 040-2 974 947 of opleidingsadvies@secretary.nl. Zij staan je graag te woord!

 

Meerwaarde voor jouw manager

Na het volgen van dit development traject ben je een sparringpartner op niveau. Je weet nu hoe je nog beter proactief kijkt naar kansen en bedreigingen. Je weet snel de waarde in te schatten, tot je te nemen en te vertalen naar de stakeholders. Lees het blog over deelnemer Pauline van Tilburg en haar manager: Persoonlijke groei als uitgangspunt.

Twijfel je of jouw manager wel goedkeuring kan/wil geven voor deze opleiding? Misschien denk je dat er geen budget (meer) beschikbaar is? Of vraag je je af of jouw opleidingsbehoefte wel groot genoeg is? Hierover kunnen we heel duidelijk zijn: dat zijn aannames die je nu tegenhouden. Je bekijkt deze opleiding niet voor niets: jij wilt jezelf ontwikkelen, dus ga ervoor!

Wij helpen je om de drempel richting jouw manager weg te nemen. In dit blog geven we je 10 tips waarmee je je goed voorbereidt op het gesprek met jouw manager. Ook maak je jouw persoonlijke opleidingsvoorstel. Jouw manager móet daarna wel overtuigd zijn...

 

Ook interessant: Jaaropleiding Management Assistent Master

Door de unieke jaaropleiding Management Assistent Master maak je een gigantische stap in jouw ontwikkeling en vergroot je jouw waarde voor je organisatie.
 • Persoonlijk: verbeter je eigen kennen en kunnen. Je leert veel over jezelf, ontwikkelt een stabielere persoonlijkheid en maakt keuzes die goed voelen. Je weet hoe je anderen positief beïnvloedt en je komt sneller tot de kern.
 • Professioneel: verbeter jouw organisatie. Jouw persoonlijke groei zorgt ook voor professionele groei. Je komt met onderbouwde initiatieven, denkt mee op MT- en directieniveau en handelt meer (managers)taken succesvol af. Je bereidt beleidsstukken voor en denkt mee met je manager.

Programma van de opleiding Executive Assistant/PA als strategisch partner

Het klassikale programma start om 9.30 uur en eindigt om 17.00 uur. Vanaf 9.00 uur is de ontvangst. Tussendoor is er ruimte gereserveerd
voor koffie/thee en lunchpauze.


Dag 1 & 2:

Persoonlijk leiderschap

Reflectie – Inzicht – Veranderen: eerst wordt er gewerkt aan jouw zelfontwikkeling

Voordat je kunt veranderen is het allerbelangrijkste dat je weet wie jij bent:

 • Waar sta je voor?
 • Wat is belangrijk voor jou?
 • Hoe neem je mensen waar?
 • Wat is je invloed?
 • Wat doet energie met je en hoe beïnvloed je dat?

Vanuit deze persoonlijke ontwikkeling kun je daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de organisatie door mee te denken op strategisch niveau.


Dag 4 (online):

Online intervisie

In groepsverband sta je stil bij specifieke uitdagingen uit de praktijk, van zowel jezelf als die van medecursisten. Je krijgt niet alleen inzicht in eigen praktijk en de mogelijke verbeterslagen, je leert ook van ervaren vakgenoten én raakt bekend met het organiseren van een intervisie.

1-op-1 e-coaching
Tussen lesdag 4 en 5 heb je 1-op-1 e-coaching met de trainer, waarin je reflecteert en aanvullende vragen stelt.


Dag 3 & 5:

Organisatorisch leiderschap

a. Het strategisch kader van je werkzaamheden

 • Wat is de wijze waarop je informatie tot je neemt en hoe vertaal je deze informatie?
 • Hoe optimaliseer je dit?
 • Leer te werken met de impact van jouw Intuïtie en Ratio bij het verwerken van input en gegevens.
 • Ervaar technieken hoe je deze in balans krijgt.

b. Invloed en communicatie in het politieke krachtenveld

 • Hoe maak je in je dagelijkse werk een goede inschatting van de issues die er spelen?
 • Wat is het belang van deze issues voor stakeholders?
 • Welke positie neem jij in?
 • Hoe beïnvloed je deze op een goede wijze?
 • Hoe bereik je je leidinggevenden?
 • Hoe wordt er naar je geluisterd?

c. Balans Leven/Werken

 • Leer hoe je je probleemoplossend vermogen vergroot
 • Technieken die je ondersteunen om in balans te blijven
 • Inzetten van technieken zodat je effectief en efficiënt kunt werken

d. Multiculturele en multidimensionale samenwerking

 • Inzicht in de verscheidenheid aan stakeholders
 • Verwachtingen van stakeholders verbinden
 • Inzicht in de verschillen en overeenkomsten en daar naar te handelen
 • Je leert verbindingen te leggen, behoeftes te vertalen en stakeholders aan te spreken op hun belangen. Hierdoor kun je alle perspectieven meenemen en je communicatie daarop aanpassen met als resultaat dat je zaken sneller voor elkaar krijgt.

Opdrachten & voorbereiding

Voorafgaand aan dit traject ontvang je een opdracht van docente Anita die je uitwerkt en meeneemt naar de eerste dag van de opleiding. Dit kost je ongeveer 1 tot 1,5 uur aan voorbereidingstijd. Tussen de dagen door ontvang je opdrachten in de vorm van reflectievraagstukken voor jezelf en de organisatie.

De inspirerende toptrainer en coach

img-Anita van Oijen-Hanegraaf

Anita van Oijen-Hanegraaf

Anita heeft jarenlange ervaring binnen grote organisaties in zeer diverse functies. Van directiesecretaresse tot manager Facilitaire Dienst en Wereldwijd inkoopster van niet productie gerelateerde diensten en producten. Na deze ervaringen is ze haar eigen bedrijf gestart, waarin ze wereldwijd organisaties en mensen begeleidt als sparring partner en trainer in het realiseren van hun persoonlijke en bedrijfsambities.

Ze werkt met name met directies en leidinggevenden. Daarnaast is ze internationaal keynote speaker, TEDx spreker, gastdocent aan de Hogeschool en begeleidt ze vrouwelijke investeerders en onderneemsters. Zij kent als geen ander het spanningsveld waarin de Executive Assistant en Personal Assistant opereert vanuit haar eigen ervaringen in dit vak en haar ervaringen in het werken met de leidinggevenden waarmee de Executive Assistants en Personal Assistants werken. Onze deelnemers beoordelen haar met een 9,6!

Wat anderen zeggen over Anita:

"Anita heeft in korte tijd mijn internationaal team zo weten te enthousiasmeren dat ze helemaal open gingen en actief deelnamen aan de inspirerende discussies. Dit valt vanwege de cultuurverschillen niet mee maar Anita maakte dit voor iedereen met pakkende voorbeelden een stuk gemakkelijker. Zij weet mensen te motiveren en laat mensen zien dat ze veel meer in hun mars hebben zodat ze heel anders naar zichzelf en hun werkzaamheden gaan kijken. Anita geeft innerlijke balans, vertrouwen, power en maakt gewoon blij…"

Delene van den Munckhof, Executive Secretary to the Board & Global Communications Officer, Inalfa Roof Systems Group

Bekijk de TEDx video van Anita om een eerste indruk te krijgen:

Algemene Informatie

De klassikale dagen van deze 5-daagse Cursus/Training zal plaatsvinden bij BCN Utrecht CS te Utrecht.
Tijdens jouw hele leertraject word je ondersteund door Mijn Online Leeromgeving.

BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48
3511 GC
Utrecht
tel: 030 - 256 73 91

Dag Datum Tijd Locatie
Dag 1 12 april 2023 09:30 - 17:00 BCN Utrecht CS
Dag 2 13 april 2023 09:30 - 17:00 BCN Utrecht CS
Dag 3 25 mei 2023 09:30 - 17:00 BCN Utrecht CS
Dag 4 8 juni 2023 09:30 - 17:00 online
Dag 5 22 juni 2023 09:30 - 17:00 BCN Utrecht CS

Jouw investering

De investering voor deze 5-daagse Cursus/Training bedraagt € 4299,00,- (excl. btw) per persoon.
Dit bedrag is inclusief koffie, thee en lunch op klassikale dagen en toegang tot de online leeromgeving.

Hybride opzet voor een sterker leerresultaat

Tijdens deze 5-daagse Cursus/Training combineer je online sessies met klassikale les. Deze diverse leermethodes vormen samen één geheel en bieden je een intensiever, persoonlijker leertraject. Daarnaast bespaar je tijdens de online dagen kostbare reistijd en win je in flexibiliteit.

Lees meer over de voordelen van hybride leren

STAP-Budget

Je kunt het STAP-budget voor deze opleiding aanvragen. Jij krijgt dan een aantrekkelijke subsidie van maximaal € 1.000,- van de overheid.

Neem contact op met ons voor: Aanvraagmoment UWV STAP-budget:
27 oktober 2022 1 november 2022

Neem contact op met onze adviseur voor de mogelijkheden:
Marjan Muller
040 - 2 974 947
opleidingsadvies@secretary.nl

Meer weten over het Stap-budget
 online leeromgeving

Ondersteund door online leeromgeving

Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van 'Mijn Online Leeromgeving'. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video's, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. Mijn Online Leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om jouw profiel aan te maken.

Naar Mijn Online Leeromgeving
 online leeromgeving

Wat deelnemers zeggen over de opleiding Executive Assistant/PA

 • 'Leerzaam, erg op de praktijk gericht, zodat je direct met de opgedane kennis aan de slag kan.'
 • 'Het was een zeer goede opleiding, Anita is een geweldige docente die haarfijn aanvoelt waar de individuele deelnemer behoefte aan heeft (en past haar schema daar feilloos op aan). Dit is bij uitstek een van de betere opleidingen die ik heb gevolgd, te meer omdat het voor de meesten van ons "custom made" was en je de opgedane kennis meteen in de praktijk kon brengen.'
 • 'Een opleiding gericht op persoonlijke ontwikkeling. Anita geeft iedereen persoonlijk zijn/haar leermoment en laat persoonlijke visie buiten beschouwing. Geeft inzichten op een neutraal, positieve wijze en laat zien welke toegevoegde waarde je als PA binnen de organisatie bent. Zeer waardevol!'
 • 'Deze opleiding biedt echt een verdieping in vaardigheden op het gebied van strategisch denken en communiceren.'
 • 'Anita is een zeer inspirerende coach/trainer die vanuit veel kennis en ervaring spreekt. De wensen en behoeften vanuit de groep waren (naast de ingeplande onderdelen) leidend voor de invulling van de zeer waardevolle dagen!'
 • 'Een erg prettige opleiding, gezellige groep en leuke docent die weet waar ze het over heeft. Door hetzelfde niveau van de groep leer je ontzettend veel van elkaar en weet je waar de ander het over heeft. We hebben enorm veel handvaten gekregen die we nu moeten gaan toepassen.'
 • 'Ik ben zelf erg gegroeid in mijn wijze van (strategisch mee-)denken en communiceren en fungeer steeds meer als een echte rechterhand en sparringpartner. Ook heb ik ervaringen uit kunnen wisselen met vakgenotes en een topdocente. En ik heb hen stuk voor stuk een beetje beter leren kennen. Al met al vond ik het een zeer waardevolle ervaring.'
 • 'Absolute aanrader! Anita stemt de inhoud van de opleiding helemaal af op de wensen van de cursist en de groep. Op een bijzonder prettige manier laat ze je zien hoe je het maximale uit jezelf kunt halen.'
 • 'Een hele bijzondere en leerzame ervaring omdat situaties uit de praktijk worden toegepast. Heel herkenbaar en soms ook een echte eye opener. Alles gebeurt op een hele prettige en respectvolle manier.'
 • 'Deze opleiding is met name gericht op persoonlijke ontwikkeling, die je laat zien welke toegevoegde waarde je als PA/Executive Assistant bent binnen de organisatie. Anita de Groot geeft iedereen persoonlijk zijn/haar leermoment en laat persoonlijke visie buiten beschouwing. Ze spiegelt mensen en ze geeft je ruimte om zelf te reflecteren en na te denken. Veel zaken zijn herkenbaar in de praktijk, maar door de manier van lesgeven, het geven van inzichten, strategisch denken en het leren om op een neutraal positieve wijze te communiceren, zie je andere perspectieven en/of oplossingen. Anita faciliteert iedere cursist in zijn/haar eigen leerproces. Voor mij is deze opleiding een waardevolle toevoeging in mijn werk.'

 


 

Persoonlijk verhaal van Pauline

img-Pauline van Tilburg

Pauline van Tilburg
Personal Assistant van de Managing Director Europe North & West van Akzo Nobel

'Ik durf in meetings beter mijn mening te geven en mijn plek op te eisen. Dat je écht op een positieve manier verandert door de training vind ik een verrijking.'

Haar leidinggevende over Pauline na de opleiding: 'Pauline heeft bewonderenswaardig vertrouwen in zichzelf en stelt zich open voor zelfreflectie en herziening van haar denkpatronen. Hierdoor heeft zij haar professionele vaardigheden naar een hoger niveau gebracht en dit heeft geresulteerd in vooruitgang op meerdere facetten.'

Lees het hele verhaal van Pauline van Tilburg in het blog:
Persoonlijke groei als uitgangspunt van een Personal Assistant

Download de gratis brochure

voor een compleet overzicht van het programma.

 • 1
 • 2

Onze privacy-policy

Startdatum:
12 april 2023
Prijs:
€ 4299,- excl. BTW
Schrijf je nu in Reserveer mijn plek

Persoonlijk Opleidingsadvies

Wil je meer informatie of advies waar je écht iets aan hebt? Verkort je zoektocht: onze opleidingsadviseur helpt je graag. 

Marjan Muller:
Telefoon:
040 - 2 974 947
Mobiel:
06 - 10 352 606

SMI opleidingen

Sinds 1991
33.000+ cursisten
Docenten uit Praktijk
SMI Diploma
Beoordeeld met een 8,9